Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY-E-SHOP

Stacirna.cz - IČ 08729824
Národní 9, Praha 1 - Podle Gusta Obchod
778 088 158 - 7 - 19 hod
tel: 776 030 228 - prodejna 12- 19 hod
prodej(a)stacirna.cz
Jiří Polášek
Objednejte u nás s.r.o.

Novinky Marketu

arr3Výdejní místo Podle Gusta - MALL Point Praha 1Mall Point - výdejní místo Podle Gusta Praha 1 - Národní 9 je zde Rozšiřujeme možnosti, jak rychle... arr3Inca Botanica prodejna PrahaCelý aktuální sortiment ihned na prodej podle Gusta obchod Prodejna dům F. Topič, Národní 9,... arr3Naše prodejna na Národní 9, Praha 1Prodejna s výdejnou Praha 1:  Otevřeno: Po: 12:00 – 19:00Út: 12:00 – 19:00St: 11:00 – 13:00 | 14:00... arr3Nealkoholické Víno Praha - víno bez alkoholu také ihned v centruAkce na víno bez alkoholu tento týden Nealkoholické víno - Nakupte kvalitní delakoholizované víno... arr3Na druhou adresu - doručení dárků pro obdarované - po PrazeKupte u nás dárek a my ho doručíme diskrétně, spolehlivě jako překvapení na druhou adresu pro... arr3Zasíláme na všechny výdejny Uloženka do celé ČRBalíkem na Uloženku do celé ČR - nabízíme Vám možnost odeslání zboží z Prahy k Vám na: VÝDEJNÍ... arr3Doprava objednávek - Rozvoz do domu i firmyDíky za Vaše kliknutí až sem - to co zde nabízíme je především rozvoz Vašich nákupů po Praze až... arr3Katalog dárků třeba jako Inspirace i pro VásKatalog Inspirace Letošní nabídka je opravdu bohatá. Z každé kategorie vždy to nejlepší.Lámete si... arr3Medové dorty Praha 1 -osobní odběr v centruAkce na MEDOVNÍK tento víkend v Praze. OSOBNĚ PRAHA ZDARMA+ Alergeny - Označení potravin prodej... arr3Alergeny + označení potravin a výrobků na produktové kartěOznačení potravin a výrobků na Stáčírně zde je viditelné označení před vlastním prodejem třeba... arr3Měrné jednotky a označení potravin a výrobků na produktové kartěInformace pro naše zákazníky před nákupem na dálku. Pokud nenajdete u našeho zboží, zejména...

AKCE MĚSÍCE

Cena pro vás: 399,0 Kč
Cena pro vás: 450,0 Kč

Nejlepší cena

Cena pro vás: 1 493,0 Kč

Označování
Označení potravin a výrobků před nákupem

Pokud potřebujete s čímkoli poradit, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám poradíme nebo vše vysvětlíme. Pište na e-mail prodej@stacirna.cz, i volejte v pracovní dny na tel. 778 088 158

Označení potravin a výrobků na Stáčírně

Provozovatel eshopu a Nákupní Galerie Stáčírna, který uvádí do oběhu potraviny balení i nebalené, tzn. potraviny přímo nabízené k prodeji konečnému spotřebiteli, musí písemně uvést a viditelně umístil na webu následující údaje:

Informujeme Vás, stávající a potencionální zákazníky před vlastním nákupem.

a) název potraviny, tj. názvem druhu, skupiny nebo podskupiny (dle požadavku příslušné prováděcí vyhlášky)

b) množství

c) datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti

d) ošetření potraviny  a třídou jakosti, je-li stanovenou vyhláškou

Specifické požadavky kladené na prodej nebaleného ovoce a zeleniny se na Stáčírnu nevztahují, ale co není, může být

Najdi si zde informace co hledáš a neznáš.

Nakupujte u nás potraviny online. Internetový prodejce - provozovatel obchodu tímto informuje zákazníka ještě před uzavřením smlouvy podle paragrafu 10 zákona o ochraně spotřebitele o všem co se týká se např. názvu výrobku, označení výrobce nebo dovozce, popřípadě dodavatele, údajů o hmotnosti nebo množství nebo velikosti, popřípadě rozměru, dalších údajů potřebných podle povahy výrobku k jeho identifikaci či užití. Značení - produktové karty. Veškeré obrázky, fotografie jsou ilustrativní, produktové foto vždy použité se souhlasem výrobce, producenta, dovozce, distributora. Kompletní specifikace na produktových kartách kde je alkohol, zejména šarže, ročník, obsah alkoholu Zákonná odmítnutí je především zákaz prodeje osobám mladším 18 let!

Přestože se pro Vás snažíme zajistit dostatek správných a užitečných informací, zajištění všech správných informací o výrobcích věnujeme nejvyšší péči, jsou především předpisy pro dovoz a distribuci vín, výrobu potravin neustále aktualizovány tak, že může dojít ke změně složek potravin, obsahu alergenů i oxidu siřičitého, živin, dietetických informací a všeho na etiketách v českém jazyce předepsaných. Vždy byste si měli přečíst při převzetí zboží etiketu našeho výrobku a nespoléhat se pouze na všeobecné informace poskytnuté na produktových kartách a na našich internetových stránkách. A to i přesto, že jsou všechny naše informace o vínech, vinařích, vinařství, oblastech, výrobcích, dovozcích a všechny naše informace o všech dalších nabízených výrobcích s alkoholem včetně potravin a koloniálu pravidelně aktualizovány. Potřebujete více informací před vaším vlastní nákupem? Kontaktujete nás předem!

 

Datum minimální trvanlivosti - uvádí se slovy minimální trvanlivost do (dne, měsíce, roku). Označuje zpravidla potraviny, které se rychle nekazí. Lze je uvádět do oběhu, pokud jsou zdravotně nezávadné, za což je odpovědný prodejce. Musí je však zároveň jako prošlé označit a umístit odděleně od ostatního zboží. Z žádného předpisu zatím nevyplývá, že by musel provozovatel uvést složení balené potraviny či její datum použitelnosti/datum minimální trvanlivosti přímo v internetové nabídce, ale rozhodně musí být na vlastní potravině. Povinné údaje rozepisujeme na internetu a vlastní balenou potravinu zákazníkům doručíme vždy označené přímo od výrobce, nebo přebalené, ale se všemi povinnými údaji. Samozřejmě neprodáváme přes internet potraviny s prošlým datem použitelnosti nebo nedoručíme zákazníkovi potravinu s prošlým datem minimální trvanlivosti. Z důvodu reklamy se snažíme informace o prodávané potravině v e-shopu uvádět pochopitelně v českém jazyce a co nejvíce pravdivě. Potraviny se zárukou a garancí prodejce vždy s právem na reklamaci a vrácení zboží bez udání důvodu. Výhodou jsou naše výdejní místa v Praze a osobní převzetí nákupu!

Zde je sekce pro ty z Vás, co hledají naše zboží a jak funguje náš servis přímo z výroby přímo k zákazníkovi bez zbytečných nákladů maloobchodu. Posláním našeho servisu je neustále zajišťovat šíření pravdivých poznatků o nabízených produktech, potravinách, působení na lidský organizmus a nejen na ně! Dále na webu shromažďovat bohaté zkušenosti výrobců, dovozců, dodovatelů, producentů, pravidelných uživatelů, pěstitelů, zákazníků a učinit je přístupnými pro každého, kdo o ně projeví zájem. A stejně tak umožnit naplňování tohoto poslání každému, kdo pochopil jeho smysl a význam! Motto obchodu je úspěch a spokojenost všech našich klientů a spolupracovníků pramenící z dobrého nákupu za dostupné ceny, z vlastního zdraví a vitality získané za pomoci našich nabízených produktů. Vizí internetové nabídky a našeho prodeje je dosažení udržitelné pozice v oblasti přímého prodeje na objednání bez zbytečných mezičlánků skladovaní a maloobchodu. Věnujeme velkou pozornost značení potravin a výrobků při prodeji na Stáčírně.

Balené jsou v našem interentovém obchodě na dálku označené ty potraviny, které odcházejí od výrobců a našich dodavatelů v obalu, v němž se pak prodávají u nás již přímo prodávají. Ty mají nejvíc údajů - všechny, které spotřebitel potřebuje znát, aby si mohl dobře vybrat: jméno výrobce nebo dovozce, název výrobku, jakého je druhu a skupiny, kolik ho je a jaké má složení, do kdy má být spotřebován a jak má být skladován. U některých potravin musí být ještě uveden způsob použití, třída jakosti, případně informace o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví, oošetřeníozářením nebo výživové hodnotě.

Zabalené jsou potraviny, které nám producent, farma, výrobce dodal do našeho obchodu ve velkoobchodním balení a náš obchod si poté sám naplnil, naporcoval nebo zabalil. Nikoliv však u pultu před zákazníkem, ale v naší přípravně. Údaje na obale jsou pro zákazníka zhruba stejné, pouze místo výrobce je uvedeno naše obchodní jméno osoby, která potravinu zabalila, tedy většinou a na rozdíl od balených potravin nemusí být uvedeno složení výrobku.

Nebalené jsou ty potraviny, které někde prodavač váží přímo před vámi na vaše přání a to se na internetu nedá. Informace na výrobkách na váhu jsu kromě ceny a názvu. Prodávající má všechny údaje stejně jako u balených potravin a my Vám je vám na požádání můžeme sdělit. Když vás bude zajímat, kdo klobásky vyrobil, jaké je jakostní kategorie, do kdy má být spotřebována, kolik má procent masa, původ země, dovozce, dodavatel, vše Vám můžeme říct. Tak si o to řekněte! Děkujeme

 

Seznam - najdi si zde informace co hledáš a neznáš. Pro ty z Vás, co hledají naše zboží a jak funguje náš servis přímo z výroby přímo k zákazníkovi bez zbytečných nákladů maloobchodu. Srovnejte si předem nabídky různých e-shopů s naším vlastním zbožím na Stáčírně. Vyberte si zboží za nejlepší cenu například jak ji hlásí Heuréka, kam aktualizujeme náš vlastní export produktů každý týden! Posláním našeho servisu je neustále zajišťovat šíření pravdivých poznatků o nabízených produktech, potravinách, působení na lidský organizmus a nejen na ně! Dále na webu shromažďovat bohaté zkušenosti pravidelných uživatelů, pěstitelů, zákazníků a učinit je přístupnými pro každého, kdo o ně projeví zájem. A stejně tak umožnit naplňování tohoto poslání každému, kdo pochopil jeho smysl a význam! Mottem tohoto obchodu je úspěch a spokojenost všech našich klientů a spolupracovníků pramenící ze zdraví, krásy a vitality získané za pomoci především našich produktů zdravé výživy. Vizí internetové nabídky a našeho prodeje je dosažení udržitelné celoroční pozice v oblasti přímého prodeje na objednání bez zbytečných mezičlánků skladovaní a maloobchodního prodeje. Proto věnujeme velkou pozornost samotnému značení potravin a výrobků při prodeji na Stáčírně. Provozovatel eshopu a Nákupní Galerie Stáčírna, který uvádí do oběhu potraviny balení i nebalené, tzn. potraviny přímo nabízené k prodeji konečnému spotřebiteli, musí písemně uvést a viditelně umístil na webu následující údaje. Informujeme Vás, stávající a potencionální zákazníky před vlastním nákupem. a) název potraviny, tj. názvem druhu, skupiny nebo podskupiny (dle požadavku příslušné prováděcí vyhlášky) b) množství

c) datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti

d) ošetření potraviny a třídou jakosti, je-li stanovenou vyhláškou Specifické požadavky kladené na prodej nebaleného ovoce a zeleniny se na Stáčírnu nevztahují, ale co není, může být, kdo ví, čert nikdy nespí! Alergeny
Alergeny, seznam potravin s alergeny. Nový evropský právní předpis nám stanovuje informavat a informovat
že od 13. prosince 2014 musí každý výrobce balených potravin na obalu výrazně uvést, zda výrobek obsahuje některý ze 14 významných potravinových alergenů, které nově musí být uváděny mezi ostatními složkami výrobku.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU:
1 - obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2 - korýši a výrobky z nich
3 - vejce a výrobky z nich
4 - ryby a výrobky z nich
5 - podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6 - sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 - mléko a výrobky z něj
8 - všechny druhy skořápkových plodů (ořechů) a výrobky z nich
9 - celer a výrobky z něj
10 - hořčice a výrobky z ní
11 - sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 - vlčí bob (Lupina) a výrobky z něj
13 - měkkýši a výrobky z nich
14 - oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l
Před vlastním nákupem - objednávkou na eshopu můžete kontaktovat obsluhu - viz, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám poradíme nebo cokoliv vysvětlíme, alergeny zjistíme, pokud není označeno na produktové kartě. K dispozici je e-mailová adresa, kde odpovídáme zpravidla během několika málo hodin, nebo můžete volat v pracovní dny od 8-18 hodin na zákaznickou linku. Najdi si zde to neznáš. Ano, bude líp. Nakupte u nás
1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život4) Ryby a výrobky z nich5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potravinyohrožující život6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů9) Celer a výrobky z něj10) Hořčice a výrobky z ní11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l,vyjádřeno SO213) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj14) Měkkýši a výrobky z nichVysvětlení - popis, charakteristika, směrnice, Evropská unie a jak se v tom vlastně vyznat!!
ALERGENY V POTRAVINÁCH. Specifikace alergenů: Podle studie EU různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii prostě není lék. Každý z Vás - jedinec si musí zjistit podle příznaků, jakým potravinám se má vyvarovat. Jedině voda není alergenní, ostatní už mohou, včetně všelijakého toho vína, piva a kdo ví co ještě.
Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují upřecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit ažanafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látkyfungují negativně–jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Alergická reakce : Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které sespecificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE.
Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergickéreakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnostiv prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití. Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže,svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může alevyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky. Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci. Prahové hodnoty: Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze nikomu objektivně stanovit univerzální hodnotu. Běžné potravinové alergeny vám mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.Za další alergeny lze také považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme, protože je neprodáváme. Označování alergenů bylo loni legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu :EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových Výrobků, § 8 odstavec 10. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je všechno vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy na nás požadováno, aby veškeré složky byly u našich produktů zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud to již není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Potraviny a značení
Hledáte informace o potravinách? Před nákupem na Nákupní galerii Stáčírna lze předem získat potřebné a důležité informace. Naše tématika je především Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem informací, aby se mohl rozhodnout při výběru ze širokého spektra výrobků. Co a jak musí být na baleném výrobku uvedeno, ukládají české zákony a prováděcí vyhlášky a také nařízení ES.
Údaje na balení potravin na trhu v ČR musí být uvedeny v jazyce českém, kromě obchodního názvu potraviny. Údaje (pro potraviny balené, zabalené mimo provozovnu výrobce a potraviny nebalené) musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušované jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě.Způsoby označování potravin se provádějí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby, přisuzování účinků a vlastností, které potravina nevykazuje apod. Potraviny a značení přímo z výroby
Povinné označení na obalu potravin přímo od výrobce, musí být na obale uveden:
a) Název a sídlo výrobce nebo dovozce nebo prodávajícího nebo balírny, jde-li o osobu právnickou, a jde-li o osobu fyzickou, tak uvedení jména příjmení a místa podnikání.
b) Název druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným v prováděcí vyhlášce.(Potravinu, kterou nelze označit druhem, skupinou nebo podskupinou, označí se názvem odvozeným podle použité suroviny nebo technologie.) c) Údaj o množství výrobku (hmotnost nebo objem) se rozumí čisté množství potraviny bez obalu ve stanovených jednotkách, ml, cl, l, g, kg. Pokud se balená potravina nachází v nálevu,musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny po odkapání nálevu nebo procentický podíl pevné potraviny. Údaj o množství se nevyžaduje např. u potravin,které jsou baleny v množství menším než 5 g nebo 5 ml, dále které jsou prodávány podle počtu kusů a tento počet je pře obal viditelný a lehce spočitatelný atd. d) Datum použitelnosti (DP) u druhů potravin podléhajících rychle zkáze (např. lahůdkářské výrobky) a u druhů potravin stanovených komoditní vyhláškou. Datum použitelnosti se uvádíslovy „spotřebujte do…“ s udáním dne a měsíce ukončení této doby. Jestliže za slovy„spotřebujte do…“ nebude následovat datum, musí být zde uvedeno, kde je toto datum na obale vyznačeno. Je-li potravina označena datem použitelnosti, musí být vždy doplněna údajem o konkrétních podmínkách skladování, tj. u teplot vyjádřených číselnými hodnotami. Ostatní potraviny se označí datem minimální trvanlivosti (DMT) nebo také datem použitelnosti. Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „minimální trvanlivost do…“ s udáním dne, kalendářního měsíce a případně roku ukončení této doby. U některých potravin se nevyžaduje uvádění DMT – např. lihoviny, čerstvé OZ, brambory, jedlá sůl, kvasný ocet atd.
e) Údaj o způsobu skladování, zejména jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném skladování mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo zhoršena jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem.Jde zejména o potraviny označení datem použitelnosti, tj. potraviny, které musí mít na obale vždy uvedeny konkrétní podmínky skladování, u teplot se rozumí číselná hodnota (nikoli uchovejte v chladu). f) Údajem o způsobu použití, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo zhoršena jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem(např. potravina určená k mikrovlnnému ohřevu, postup ohřevu, nebo u potravin, které je nutno před spotřebou naředit, postup a poměr ředění atd.)g) Údaje o složení potraviny se provádí podle použitých surovin a přídatných látek, látek určených k aromatizaci a potravních doplňků. Tyto složky se řadí sestupně (od nejvyššího, k nejnižšímu podílu) podle obsahu jednotlivých složek v potravině v době výroby a musí být uvedeny slovem „složení“.h) Označením šarže, nejde-li o potravinu označenou DP nebo DMT, pokud toto datum obsahuje den a měsíc. Např. u másla je striktně stanoveno, že se uvádí datum výroby místo šarže. Obecně se před označení šarže uvádí písmeno L.
i) Údajem o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením a to slovy„ionizováno“ nebo „ošetřeno ionizací“ (v ČR se ozařují pouze některé typy koření, z důvodu mikrobiální dekontaminace).j) Údajem o výživové hodnotě u potravin, u kterých je uvedeno výživově tvrzení (např. „se sníženým obsahem tuku“).k) Údajem o třídě jakosti, je-li stanoveno zvláštním právním předpisem (např. šunka –nejvyšší jakost, výběrová, standardní)l) Dalšími údaji podle specifických požadavků.
Balené či stáčené potraviny mimo výrobu
Povinné označení výrobků a potravin v maloobchodě
Provozovatel prodejny, eshopu, potravinářského podniku, který nabízí k prodeji nebo prodává spotřebiteli potraviny zabalené mimo provozovnu výrobce a bez přítomnosti spotřebitele (např. masné nebo mléčné výrobky balené na prodejně atd, je povinen označit potravinu následujícími údaji: Označování potravin - požadavky na označování zabalených potravin, které musí musí být uvedeny na potravině zabalené mimo provozovnu přímého výrobce
a) obchodním jménem osoby, která potravinu zabalila
b) názvem potraviny, tj. názvem druhu, skupiny nebo podskupiny (dle požadavku příslušné prováděcí vyhlášky)
c) údajem o množství výrobku
d) údajem o „datu použitelnosti“ nebo „datu minimální trvanlivosti“ a způsobu skladování u potravin označených DP
e) případně dalšími údaji, třídou jakosti, je-li stanoveno v prováděcím předpis
ef) složení potravin podle použitých surovin.
Požadavky na označování nebalených potravin. Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny nebalené, tzn.potravina je přímo nabízena k prodeji konečnému spotřebiteli, musí písemně uvést a viditelně umístit (alespoň na cedulce, tabulce apod.) následující údaje:
a) název potraviny, tj. názvem druhu, skupiny nebo podskupiny (dle požadavku příslušné prováděcí vyhlášky)
b) množství
c) datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti
d) ošetření potraviny ionizujícím zářením a třídou jakosti, je-li stanovenou vyhláškou
Označení výrobků živočišného původu
Povinné identifikační označení živočišného původů
Údaje v oválu na obalu výrobku vyjadřují zpracovatelskou zemi, veterinární schvalovací číslo podniku a umístění země v EU.
Potraviny živočišného původu musí být označeny tzv. identifikační značkou.
Identifikační označení výrobků živočišného původu označuje skutečnost, že výrobek (zejména masné, mléčné výrobky) byl vyroben v podniku, který splňuje hygienické požadavky pro výrobu potravin živočišného původu. České podniky jsou pod přísným dozorem Státní veterinární správy.
Jak identifikační značka vypadá?
Identifikační značka má oválný tvar (viz obrázek níže). Ve střední části označení musí být uvedeno veterinární schvalovací číslo podniku (dle čísla lze identifikovat českého výrobce na webových stránkách SVS ČR), dále je uvedena zkratka země daného členského státu (CZ, AT, DE, PL apod.). Výrobky českých potravinářů mají v oválu zkratku CZ. Za samozřejmou, i když ne zcela vždy dodržovanou možno považovat povinnost, že číslice a písmena musí být dostatečně čitelná a materiál použitý ke značení (barva) musí vyhovovat hygienickým požadavkům. Jde-li o barvu, musí jít o „potravinářskou“ barvu. Pro nás jsou nejlepší Balené - to jsou ty potraviny, které odcházejí od výrobce v obalu, v němž se pak přímo prodávají. Proto se držíme osvědčeného prodeje na dálku se jménem potraviny online prodej, vše vám na produktových kartách o zboží napíšeme řekneme předem.
Celý váš nákup přivezeme až do domu- organizujeme si svůj vlastní dovoz potravin až do domu na území hlavního města Praha a okolí, doprava většího množství je také u nás zdarma. Čerstvé potraviny včetně masa, pečiva, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny - něco si také balíme a i pro Vás zabalíme na Vaše přání. A je to, snad jsem na nějaké písmenko nezapomněl. Není nutno, aby bylo příliš smutno, ale u nás bude stále veselo, ho, ho

Alergeny

Alergeny, seznam potravin s alergeny

Nový evropský právní předpis nám stanovuje informavat a informovat

že od 13. prosince 2014 musí každý výrobce balených potravin na obalu výrazně uvést, zda výrobek obsahuje některý ze 14 významných potravinových alergenů, které nově musí být uváděny mezi ostatními složkami výrobku.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU:

  • 1 - obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • 2 - korýši a výrobky z nich
  • 3 - vejce a výrobky z nich
  • 4 - ryby a výrobky z nich
  • 5 - podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6 - sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7 - mléko a výrobky z něj
  • 8 - všechny druhy skořápkových plodů (ořechů) a výrobky z nich
  • 9 - celer a výrobky z něj
  • 10 - hořčice a výrobky z ní
  • 11 - sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • 12 - vlčí bob (Lupina) a výrobky z něj
  • 13 - měkkýši a výrobky z nich
  • 14 - oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l

Před vlastním nákupem - objednávkou na eshopu můžete kontaktovat obsluhu - viz, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám poradíme nebo cokoliv vysvětlíme, alergeny zjistíme, pokud není označeno na produktové kartě. K dispozici je e-mailová adresaprodej@stacirna.cz, kde odpovídáme zpravidla během několika málo hodin, nebo můžete volat v pracovní dny od 8-18 hodin na zákaznickou linku 778 088 158. děkujeme za pochopení. Najdi si zde to neznáš. Ano, bude líp. Nakupte u nás

1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život4) Ryby a výrobky z nich5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potravinyohrožující život6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů9) Celer a výrobky z něj10) Hořčice a výrobky z ní11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l,vyjádřeno SO213) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj14) Měkkýši a výrobky z nich

Vysvětlení - popis, charakteristika, směrnice, Evropská unie a jak se v tom vlastně vyznat!!

ALERGENY V POTRAVINÁCH

Specifikace alergenů: Podle studie EU různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii prostě není lék. Každý z z Vás - jedinec si musí zjistit podle příznaků, jakým potravinám se má vyvarovat. Jedině voda není alergenní, ostatní už mohou, včetně všelijakého toho vína, piva a kdo ví co ještě.

Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují upřecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit ažanafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látkyfungují negativně–jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Alergická reakce : Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které sespecificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE.

Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergickéreakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnostiv prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití. Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže,svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může alevyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky. Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje senadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobua nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci. Prahové hodnoty: Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze nikomu objektivně stanovit univerzální hodnotu. Běžné potravinové alergeny vám mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.Za další alergeny lze také považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme, protože je neprodáváme.

Označování alergenů bylo loni legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu :EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových Výrobků, § 8 odstavec 10. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je všechno vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy na nás požadováno, aby veškeré složky byly u našich produktů zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud to již není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Potraviny a značení

Hledáte informace o potravinách?

Před nákupem na Nákupní galerii Stáčírna lze předem získat potřebné a důležité informace. Naše tématika je především Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem informací, aby se mohl rozhodnout při výběru ze širokého spektra výrobků. Co a jak musí být na baleném výrobku uvedeno, ukládají české zákony a prováděcí vyhlášky a také nařízení ES.
Údaje na balení potravin na trhu v ČR musí být uvedeny v jazyce českém, kromě obchodního názvu potraviny. Údaje (pro potraviny balené, zabalené mimo provozovnu výrobce a potraviny nebalené) musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušované jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě.Způsoby označování potravin se provádějí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby, přisuzování účinků a vlastností, které potravina nevykazuje apod.

Potraviny a značení přímo z výroby

Povinné označení na obalu potravin přímo od výrobce

musí být na obale uveden:

a) Název a sídlo výrobce nebo dovozce nebo prodávajícího nebo balírny, jde-li o osobu právnickou, a jde-li o osobu fyzickou, tak uvedení jména příjmení a místa podnikání.

b) Název druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným v prováděcí vyhlášce.

(Potravinu, kterou nelze označit druhem, skupinou nebo podskupinou, označí se názvem odvozeným podle použité suroviny nebo technologie.)

c) Údaj o množství výrobku (hmotnost nebo objem) se rozumí čisté množství potraviny bezobalu ve stanovených jednotkách, ml, cl, l, g, kg. Pokud se balená potravina nachází v nálevu, musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny po odkapání nálevunebo procentický podíl pevné potraviny. Údaj o množství se nevyžaduje např. u potravin, které jsou baleny v množství menším než 5 g nebo 5 ml, dále které jsou prodávány podlepočtu kusů a tento počet je pře obal viditelný a lehce spočitatelný atd.d) Datum použitelnosti (DP) u druhů potravin podléhajících rychle zkáze (např. lahůdkářskévýrobky) a u druhů potravin stanovených komoditní vyhláškou.

Datum použitelnosti se uvádí slovy „spotřebujte do…“ s udáním dne a měsíce ukončení této doby. Jestliže za slovy „spotřebujte do…“ nebude následovat datum, musí být zde uvedeno, kde je toto datum naobale vyznačeno.

Je-li potravina označena datem použitelnosti, musí být vždy doplněnaúdajem o konkrétních podmínkách skladování, tj. u teplot vyjádřených číselnými hodnotami. Ostatní potraviny se označí datem minimální trvanlivosti (DMT) nebo také datem použitelnosti. Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „minimální trvanlivost do…“ s udáním dne, kalendářního měsíce a případně roku ukončení této doby. U některých potravinse nevyžaduje uvádění DMT – např. lihoviny, čerstvé OZ, brambory, jedlá sůl, kvasný ocet atd.

e) Údaj o způsobu skladování, zejména jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném skladování mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo zhoršena jakost stanovenávyhláškou nebo deklarovaná výrobcem. Jde zejména o potraviny označení datem použitelnosti, tj. potraviny, které musí mít na obale vždy uvedeny konkrétní podmínky skladování, u teplot se rozumí číselná hodnota (nikoliu chovejte v chladu).

f) Údajem o způsobu použití, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo zhoršena jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem (např. potravina určená k mikrovlnnému ohřevu, postup ohřevu, nebo u potravin, které je nutno před spotřebou naředit, postup a poměr ředění atd.)

g) Údaje o složení potraviny se provádí podle použitých surovin a přídatných látek, látek určených k aromatizaci a potravních doplňků. Tyto složky se řadí sestupně (od nejvyššího, knejnižšímu podílu) podle obsahu jednotlivých složek v potravině v době výroby a musí být uvedeny slovem „složení“.

h) Označením šarže, nejde-li o potravinu označenou DP nebo DMT, pokud toto datum obsahuje den a měsíc. Např. u másla je striktně stanoveno, že se uvádí datum výroby místo šarže. Obecně se před označení šarže uvádí písmeno L.

i) Údajem o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením a to slovy„ionizováno“ nebo „ošetřeno ionizací“ (v ČR se ozařují pouze některé typy koření, z důvodumikrobiální dekontaminace).

j) Údajem o výživové hodnotě u potravin, u kterých je uvedeno výživově tvrzení (např. „sesníženým obsahem tuku“).

k) Údajem o třídě jakosti, je-li stanoveno zvláštním právním předpisem (např. šunka –nejvyšší jakost, výběrová, standardní)

l) Dalšími údaji podle specifických požadavků.

Mix potravin, jídlo, nápoje a koloniál Praha

Vše pohodlně až do domu, do bytu i kanceláře. Olivy, oleje, octy, alkohol, víno i populární a bag in box s vínem . Vše Vám přivezeme až domů. Objednávejte potraviny rozvozem po Praze až domů. Mix potravin, nápojů a jídla, mix kvality ze Středomoří, z východu i ze západu, u nás si vybere každý. Výdejna a Rozvoz po Praze

Balené či stáčené potraviny mimo výrobu

Povinné označení výrobků a potravin v maloobchodě

Provozovatel prodejny, eshopu, potravinářského podniku, který nabízí k prodeji nebo

prodává spotřebiteli potraviny zabalené mimo provozovnu výrobce a bez přítomnosti spotřebitele (např. masné nebo mléčné výrobky balené na prodejně atd, je povinen označit potravinu následujícími údaji:

Označování potravin - požadavky na označování zabalených potravin, které musí musí být uvedeny na potravině zabalené mimo provozovnu přímého výrobce

a) obchodním jménem osoby, která potravinu zabalila

b) názvem potraviny, tj. názvem druhu, skupiny nebo podskupiny (dle požadavku příslušné prováděcí vyhlášky)

c) údajem o množství výrobku

d) údajem o „datu použitelnosti“ nebo „datu minimální trvanlivosti“ a způsobu skladování u potravin označených DP

e) případně dalšími údaji, třídou jakosti, je-li stanoveno v prováděcím předpise

f) složení potravin podle použitých surovin.

Požadavky na označování nebalených potravin.

Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny nebalené, tzn.p otravina je přímo nabízena k prodeji konečnému spotřebiteli, musí písemně uvést a viditelně umístit (alespoň na cedulce, tabulce apod.) následující údaje:

a) název potraviny, tj. názvem druhu, skupiny nebo podskupiny (dle požadavku příslušné prováděcí vyhlášky)b) množství

c) datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti

d) ošetření potraviny ionizujícím zářením a třídou jakosti, je-li stanovenou vyhláškou

Označení výrobků živočišného původu

Povinné identifikační označení živočišného původů

Údaje v oválu na obalu výrobku vyjadřují zpracovatelskou zemi, veterinární schvalovací číslo podniku a umístění země v EU.

Potraviny živočišného původu musí být označeny tzv. identifikační značkou.

Identifikační označení výrobků živočišného původu označuje  skutečnost, že výrobek (zejména masné, mléčné výrobky) byl vyroben v podniku, který splňuje hygienické požadavky pro výrobu potravin živočišného původu. České podniky jsou pod přísným dozorem Státní veterinární správy.

Jak identifikační značka vypadá?

Identifikační značka má oválný tvar (viz obrázek níže). Ve střední části označení musí být uvedeno veterinární schvalovací číslo podniku (dle čísla lze identifikovat českého výrobce na webových stránkách SVS ČR), dále je uvedena zkratka země daného členského státu (CZ, AT, DE, PL apod.). Výrobky českých potravinářů mají v oválu zkratku CZ.

Za samozřejmou, i když ne zcela vždy dodržovanou možno považovat povinnost, že číslice a písmena musí být dostatečně čitelná a materiál použitý ke značení (barva) musí vyhovovat hygienickým požadavkům. Jde-li o barvu, musí jít o „potravinářskou“ barvu.

Prima market Praha, sortiment nákupy on-line s doručením domů

Kupte u nás z pohodlí domova, celý Váš nákup Vám přivezeme až domů. Už žádné fronty u pokladny, u nás jde všechno rychle a prima. Nakupujte v Praze potraviny on-line! Nákupy až domů je zásilková služba s donáškou do Vašeho bytu a kanceláře pro Prahu a okolí do 24 hodin. U nás je vše jednoduché. Stačí se zaregistrovat, zadat adresu, kam vám máme zboží vozit a můžete hned nakupovat. Máme pro Vás celý týden 24 hodin skladem široký výběr, včetně potravin, které nejsou běžně k sehnání, včetně zdravých a kvalitních potravin přímo od farmářů, BIO potravin, bezlepkových výrobků, RAW, DIA, prostě pro každého něco. Mě osobně zaujaly výrobky z Německa, jsou opravdu za super ceny! Jak to zde na eshopu vlastně funguje? Po svém přihlášení si vyberete zboží, nakoupíte do svého internetového košíku. Protože jste již při registraci zadali adresu dodání, stačí si pak vybrat pouze den a čas, kdy vám zboží bude dodáno na zadanou adresu.


Nákupy až domů Praha. Nákupy až domů je zavedená zásilková služba s donáškou do Vašeho bytu a kanceláře pro Prahu a okolí do 24 hodin. U nás je vše jednoduché. Stačí se zaregistrovat, zadat adresu, kam vám máme zboží vozit a můžete hned nakupovat. Máme pro Vás celý týden 24 hodin skladem široký výběr , včetně potravin, které nejsou běžně k sehnání, včetně zdravých a kvalitních potravin přímo od farmářů, BIO potravin, bezlepkových výrobků, RAW, DIA, prostě pro každého něco. Mě osobně zaujaly výrobky z Německa, jsou opravdu za super ceny! Jak to zde na eshopu vlastně funguje? Po svém přihlášení si vyberete zboží, nakoupíte do svého internetového košíku. Protože jste již při registraci zadali adresu dodání, stačí si pak vybrat pouze den a čas, kdy vám zboží bude dodáno na zadanou adresu.